PRZEPISY
CIASTECZKA-CHRUPKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
Kostka masła
Szklanka cukru(20dag)
1 szklanki brązowego cukru (5 dag)
jajko
pół łyżki sody oczyszczonej
10 dag masła orzechowego
pełna szklanka mąki
pół szklanki czekoladowych chrupek
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180stopni C. Ucieramy masło i dwa rodzaje cukru na lekką, puszystą masę. Dodajemy jajka, sodę oczyszczoną i masło orzechowe. Wsypujemy mąkę i miksujemy. Składniki powinny być bardo dobrze wymieszane. Wrzucamy chrupki czekoladowe. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Bierzemy łyżkę stołową i nakładamy na ciasto. Zachowujemy odstęp 5 centymetrów między ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia będą rosły. Spłaszczamy lekko ciasteczka dnem szklanki (należy nasmarować je tłuszczem, żeby nie przywierało do surowego ciasta) . Ciasteczka powinny mieć grubość ok. pół centymetra. Wstawiamy do piekarnika na 7-9 minut. Brzegi ciasteczek powinny być po upieczeniu brązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 2 min. , a następnie studzimy.
Przepis na około 48 ciasteczek.
PONCZ BARDZO TRUSKAWKOWY:
SKŁADNIKI:
90 dag mrożonych truskawek
18 dag cukru pudru
4 szklanki zimnej wody
2 szklanki niesłodzonego soku ananasowego
sok z 2 cytryn
6-8 świeżych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce mieszamy rozmrożone truskawki, syrop, który powstał przy rozmnażaniu i cukier. Rozgniatamy wszystko na jednolitą masę, używając miksera. Następnie przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy wodę, sok ananasowy i sok z cytryny. Jeśli mamy ochotę, wrzucamy kilka świeżych truskawek.
Przepis na około 2 litry ponczu.
TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI:
pół tabliczki pełnej czekolady
łyżka stołowa masła
łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej
12 dużych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Łamiemy czekoladę a małe kawałki. Rozpuszczamy ją z masłem i esencją w garnuszku o grubym dnie lub w naczyniu ustawionym na misce z gorącą wodą. Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Odstawiamy z ognia. Zanurzamy truskawki do połowy w gorącej czekoladzie i kładziemy je na pergaminie. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż czekolada zastygnie. Do momentu podania należy truskawki przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis na 12 truskawek w czekoladzie.
UWAGA!!!
Przepisy zostały wzięte z książki "KUBUŚ PUCHATEK ZAPRASZA NA PIKNIK"
Według A. A. MILNE'A.