WĘGORZ- anguilla anguilla
Rodzina: węgorzowate - anguillidae
Jest to ryba wężowatych kształtów, o cylindrycznym przekroju ciała. Jedynie tylko część ogonowa jest mocno ścieśniona w płaszczyznach bocznych.
Linia boczna na całej długości ciała ma wyraźny przebieg. U gatunku tego nastąpił całkowity zanik płetwy brzusznej. Głowa węgorza jest mała, o stożkowatym kształcie.
Paszcza jego uzbrojona jest licznymi, drobnymi ząbkami jest ustawiona poziomo, w górnej części pyska. . Całe ciało pokryte jest drobnymi łuskami nie zachodzącymi na
siebie.Samce węgorza dorastają ptrzeciętnie do długości 50 cm, a samice nawet do 1,5- 2 m i osiągają ciężar do 4- 6 kg.
Pokarmem młodych węgorzy w wodach śródlądowych jest plankton i drobne larwy owdów. Większe węgorze zjadają zwierzęta wodne
zasiedlające strefę denną i przybrzeżną zbiorników wodnych. Duże żywią się także drobnymi rybami, wyjadają ikrę 9innych gatunków ryb oraz zjadają raki w okresie linienia.
Węgorz jest rybą wędrowną, dwuśrodowiskową, pokonyjącą olbrzymie przestrzenie wodne w czasie swego życia. Tarło jego ma miejsce na dżych głebokościach Oceany
Atlantyckiego, w okolicach wysp Bermudzkich. Po tarle dorosłe węgorze giną. w miejscach tarliskowych legną się larwy, które z prądem odbywają bierną wędrówkę ku
morzom Europy.
Do naszych wód na drodze naturalnej wędrówki dociera stosunkowo niewielka ilość węgorzy. Jest to gatunek bardo cenny z gospodarczego punktu widzenia, gdyż doskonale rośnie,
wyjada zbędny chwast rybny i taki pokarm, którego nie jedzą inne ryby. Ma przy tym doskonałe mięso, wszędzie ceniony jako wspaniały prodykt sporzywczy. Z tego względu
kazdego roku wiosną, z ujścia rzek zachodniej Francji, samolotami sprowadza się do nas znaczne ilości szklistego narybku węgorza. Jest on wpuszczany do odpowiednich wód
śródlądowych naszego kraju.
wstecz