CO TO JEST RYBA ?
Między budową człowieka i ryby można znaleźć pewne podobieństwa, takie jak:
szkielet, który podtrzymuje mięśnie oraz serce zaopatrujące w krew wszystkie narządy ciała. Ryby, podobnie jak ludzie,
mają pięć zmysłów, ale są one odpowiednio przekształcone. Na tym jednak kończą się podobieństwa, a podstawowe
różnice pojawiły się już wtedy, gdy organizmy przystosowały się do życia na lądzie. Największe różnice dotyczą sposobu
poruszania się. Siłą napędową ryb są przeważnie ruchy trzonu ogona wraz z płetwami parzystymi działającymi głównie
jako stabilizatory. Nozdrza służą zwykle tylko do odbierania zapachu i nie odgrywają żadnej roli w oddychaniu. Skórę ryb
zazwyczaj chronią łuski. Zmniejszają one tarcie i zabezpieczają miękkie tkanki przed drapieżnikami, pasożytami oraz
nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Położenie i kształt otworu gębowego ryb pomagają okreslić sposób żerowania
oraz poziom wody, ktorą zamieszkują.
JAK ŻYJE RYBA ?
Ryby mają cechy umożliwiające im życie w wodzie: skrzela zamiast płuc,
pęcherz pławny jako narzą hydrostatyczny oraz układ lini nabocznej do wykrywania, metodą echolokacji, zmian
w środowisku.
Oddychanie
Ryby oddychają pobierając wodę pyskiem i przepuszczając ją przez
skrzela. Blaszki skrzelowe pochłaniają tlen z wody
, który następnie przenika do krwi. jednocześnie wydalany jest dwutlenek węgla i zbędne substancje.
Pęcherz pławny
Wiekszość ryb ma wypełniony gazem pęcherz, działający jako
narząd hydrostatyczny, umożliwiający im utrzymywanie odpowiedniego położenia w wodzie. Niektóre gatunki urzywaja
pęcherza pławnego do wydawania lub wzmacniania dźwięków.
Wzrok i węch
Wzrok nie jest tak ważny dla ryb, jak dla ludzi. Wiele ryb może
ustalić kierunek i zlokalizować pokarm w najciemniejszych, najbardziej mrocznych wodach za pomcą układu lini nabocznej
służącej do wykrywania przeszkud na drodze. Oczy ryby nie mają powiek, otaczające je woda stale je nawilża, Zmysł
węchu u ryby jest dużo bardziej cuły niż u człowieka, a na wąsach i płetwach zazwyczaj występują dodatkowe kubki smakowe.
Linia boczna
Linia boczna jest "szustym zmysłem" ryb umożliwiającym im kontakt ze
światem zewnętrznym dzięki mikroskopijnym otworką, zwanym linią boczną (naboczną), które znajdują się w pojedyńczym
rzędzie łusek. Drgania wywołane ruchami ryby odbijają się od przeszkud i są wykrywane przez zakończenia nerwów
znajdujące się głęboko w otworkach linii bocznej.
Osmoza
Skóra ryb działa jak półprzepuszczalna błona. Dzięki ciśnieniu
osmotycznym płyn o niższym stężeniu jonów przenika przez błonę, rozcieńczając płyn o wyższym stężeniu.
Woda słodka stale przedostaje się do ciała ryby i, aby uniknąć rozerwania, ryby słodkowodne wciąż muszą wydalać
wodę i niewiele piją. Ryby morskie, odwrotnie, ze względu na wyższą koncentracje soli w otaczajacej wodzie
stale ją piją i jak najmniej wydalają. Gatunki migrujące swobodnie przepływają z jednego typu wód do drugiego.